Wat u moet weten voordat u konijnen aanschaft

Waar een konijn aanschaffen?

Wanneer u een maatje voor uw konijn zoekt of twee konijnen om mee te 'starten' dan heeft u verschillende opties. 

  1. konijn uit de dierenwinkel
  2. konijn via kennissen of via Marktplaats
  3. konijn uit de opvang ( bij de Konijnenherberg)

Read more

Vaccineren van uw konijn.

Informatie over vaccinaties (en waarom dit zo belangrijk is!)
In Nederland zijn er 3 dodelijke konijnenziektes:
-Myxomatose
-RHD1
-RHD2

Al deze ziektes zijn virussen en wanneer je konijn ze krijgt is het niet meer te redden.

Read more

Een konijn hoort niet alleen te zijn.

In het wild leven konijnen in grote groepen. Het zijn namelijk sociale dieren die er dus bewust voor kiezen om continu in elkaars gezelschap te leven. Toch leeft 70% van de konijnen in Nederland solitair (alleen). Dit druist dus volledig tegen de natuur in. Een konijn alleen is een dier dat wegkwijnt. Het is bewezen dat konijnen die alleen leven, korter leven. Dat komt doordat ze neerslachtig raken, zich vervelen en stress hebben.

Read more

Wat eet een konijn?

Regelmatig hoor en zie ik dat konijnen niet worden gevoerd zoals ze gevoerd zouden moeten worden. Vaak is de oorzaak onwetendheid. Bij de aanschaf van een konijn (of welk huisdier dan ook) dien je je het liefst van tevoren al te verdiepen in diens behoeftes. Huisvesting en rantsoen zijn twee hele belangrijke items als het gaat om het houden van konijnen. Helaas worden mensen in dierenwinkels vaak verkeerd voorgelicht. Hier vindt u dus wat juiste informatie over het voeren van uw konijn(en).

Read more

Huisvesting van een konijn.

Het grootste deel van de konijnen die in Nederland gehouden worden, leeft in een veel te klein onderkomen. De hokken die in dierenwinkels worden verkocht, bieden vaak veel te weinig ruimte. Vaak zijn deze hokken prima te gebruiken in combinatie met een ren eraan, maar in de praktijk gebeurt dit vaak niet. Sommige hokken zijn zelfs zo klein dat konijnen er niet eens rechtop in kunnen staan! 

Read more

„Konijntjes gaan altijd zo vroeg slapen omdat ze maar twee tandjes moeten poetsen.“

De Konijnenherberg ontvangt geen subsidie voor de opvang van konijnen. Al het werk gebeurt op vrijwillige basis. Wij zijn altijd blij met een donatie. Ons rekeningnummer is NL04INGB0007403182 op naam van de Konijnenherberg. KvK 66549671