Huisvesting van een konijn

1. Een hok is niet genoeg (filmpjes)

2. Wat zijn de gevolgen van slechte huisvesting?

3. Wat heeft een konijn nodig qua huisvesting?

3.1. Buitenhokken

3.2. Binnenkooien

4. Hokken die wel en niet geschikt zijn.

4.1 te kleine hokken

4.1.1. Hoe je een hok simpel groter kunt maken (binnen- en buitenhok)

4.2 Voorbeelden van geschikte(re) hokken

4.3 Zelf maken loont!

 

1. Een hok is niet genoeg (filmpje)

Het grootste deel van de konijnen die in Nederland gehouden worden, leeft in een veel te klein onderkomen. De hokken die in dierenwinkels worden verkocht, bieden vaak veel te weinig ruimte. Vaak zijn deze hokken prima te gebruiken in combinatie met een ren eraan, maar in de praktijk gebeurt dit vaak niet. Sommige hokken zijn zelfs zo klein dat konijnen er niet eens rechtop in kunnen staan! Onderstaande filmpjes van Youtube heten ‘a hutch is not enough’ (een hok is niet genoeg) en illustreren het probleem van een konijn dat moet leven in een te kleine omgeving. Kijk vooral ook het rechtse filmpje af: dit belicht ook het houden van een konijn in een binnenkooi.

Onderstaand eerst een Nederlandstalig filmpje:

  

2. De gevolgen van een slechte huisvesting.

Wanneer een konijn in een te kleine leefomgeving zit, zal dit gevolgen hebben voor de gezondheid. Een konijn zal snel te dik worden en andere gezondheidsproblemen krijgen, geestelijk afstompen en kan agressief worden. Voorop gesteld is dat een konijn sowieso niet alleen hoort te wonen maar met minimaal één vriendje. De enige goede combi is een ram met een of meerdere voedsters. Als je twee konijnen in een standaard hok stopt, zie je zelf meteen al wel dat dit eigenlijk niet kan. In de meeste hokken kan een konijn 2, hoogtens 3 ‘hupjes’ maken. Terwijl konijnen in de natuur ontzettend veel in beweging zijn. Ze komen dus een hoop beweging te kort. In de meeste hokken en kooien kan een konijn niet eens op zijn achterpoten staan. Dit is natuurlijk gedrag van een konijn. Dit ‘uitrekken’ doen ze vaak per dag en houdt het lichaam in conditie. Wanneer een konijn niet eens rechtop kan staan in een hok, gaat dit ernstig ten koste van zijn gezondheid. Zo worden de botten zwakker en heeft een konijn grotere kans op botbreuken. Bijvoorbeeld als je hem op wil pakken en hij stribbelt wat tegen. Ook worden de spieren niet getraind en worden dus slappen met alle gevolgen van dien. Bovendien kan een konijn een afwijkende rugstand krijgen en dit doet pijn. Vaak denken mensen dat een konijn agressief is, maar deze agressie kan ook voortkomen uit pijn! Vaak worden onze huiskonijnen ook nog veel te veel gevoerd. Tel dit op bij te weinig beweging en je krijgt een dik konijn. Dit kan de levensverwachting met wel een half konijnenleven omlaag halen. Een konijn kan wel 10 tot 12 jaar worden, maar vaak worden ze hooguit 5 jaar als ze te weinig ruimte ter beschikking hebben. In de natuur is een konijn hele dagen bezig met eten, graven en luieren. Van deze 3 dingen kan er in een hok vaak maar 1 ding worden uitgevoerd: luieren. Een konijn kan in een hok niet graven en hoeft ook geen moeite te doen om aan eten te komen. Er blijft dan weinig over dan jezelf rustig houden. Je kunt namelijk niet eens je poten strekken en een binkie maken want er is geen plaats.

Konijnen die in een hokje gehouden worden, gaan vaak knagen aan hun hok. Dit is een teken van verveling. Een konijn heeft uitdaging nodig. Het wil graag werken voor zijn eten en kan zich uren vermaken met speelgoed.

Een konijn dat te klein gehuisvest is, zie je ook vaak agressief worden naar de verzorger. Het hok is immers zijn territorium en dat moet verdedigd worden. Zodra het hok open gaat kom je in het terrotorium van je konijn en hij zal dit verdedigen. Het is ook een teken van verveling en verkeerde huisvesting. Je ziet dit gedrag vaak nóg erger bij konijnen die alleen gehouden worden. Ze worden dan weggedaan onder het mom van agressie, maar zodra een konijn meer ruimte krijgt is het probleem vaak al bijna opgelost!

3. Wat heeft een konijn nodig qua huisvesting?

Waar moet de huisvesting van een konijn aan voldoen? Allereerst moet een konijn zoveel mogelijk ruimte hebben. In de paragraaf hieronder kunt u zien welke verblijven niet geschikt zijn en hoe deze geschikt(er) zijn te maken. Ook ziet u voorbeelden van verblijven die qua ruimte beter geschikt zijn.

3.1. Buitenhokken

Wanneer u uw konijn buiten houdt, hou dan rekening met het volgende:

-Tocht: Konijnen kunnen slecht tegen tocht; ze worden er verkouden van. Zorg dus dat het hok altijd uit de tocht staat en dat de wind niet recht op de voorkant staat. In de winter kunt u eventueel op bepaalde plekken plexiglas aanbrengen om zo de ergste wind en kou tegen te gaan.

-Vocht: voor vocht geldt hetzelfde als voor tocht: een konijn kan er ziek van worden. Zorg dat een konijn altijd droog kan zitten op een plek waar het niet vochtig optrekt. In dit geval kan een hok met dubbelde verdieping wel een aanwinst zijn. Ze kunnen dan op de bovenste etage ‘hoog en droog’ zitten. Als u een hok met twee verdiepingen buiten heeft staan, dan heeft het geen zin om op de onderste verdieping en in de ren bodembedekking te leggen als deze nat kan worden. Als de bodembedeking nat wordt trekt deze namelijk ook vochtig op. Indien u uw hok onder een overkapping of in een schuur heeft staan  en de bodembedekking blijft droog, kan dit natuurlijk wel.

-Ondergrond: Zorg voor een ondergrond die niet vochtig optrekt en waar uw konijn niet weg kan. Tegels zijn ideaal want uw konijn kan hier niet graven en bovendien zorgt het voor natuurlijke slijtage van de nagels. Zand kan natuurlijk ook en zal voor uw konijn gfantastisch zijn, maar vergeet niet dat een konijn van nature een fanatieke graver is. Ze kunnen heel snel heel ver en diep graven en op deze manier voorgoed kwijtraken. Wilt u zand als ondergrond, graaf dan op een bepaalde diepte gaas in. Zo kan uw konijn wel graven maar niet ontsnappen. Bedenk ook dat zand bij nat weer modder wordt en dat uw konijn wel een droge plek nodig heeft om te zitten of liggen. Hetzelfde geldt voor gras. Dit ziet er mooi uit maar zal binnen no-time omgetoverd zijn tot een zandbak.

Temperatuur: De temperatuur is vooral in de zomer belangrijk. Een konijn kan niet tegen warmte en zal al gauw oververhit raken. Zet een hok nooit in de (volle) zon. Uw konijn overleeft dit niet. Zorg dat een konijn in de zomer altijd de koelte op kan zoeken. in de winter kan een konijn heel wat hebben. Hij maakt een wintervacht aan. Eventueel kunt u in de winter het verblijf extra isoleren met warme bodembedekking zoals stro of door plexiglas voor open delen te plaatsen. Nog fijner is het als het konijn zich bv deels in de schuur kan terugtrekken. Je kunt daar een klein nachtverblijfje creëren door een gat in de muur te maken waar ze doorheen kunnen. Laat een konijn nooit halverwege de winter ineens buiten als hij dit niet gewend is. Zonder wintervacht is dit net als in je nakie in de sneeuw staan. Andersom is ook niet goed. Je kunt een buitenkonijn niet halverwege de winter naar binnen halen. Hij krijgt het veel te warm. Is dit om medische redenen toch nodig zorg dat voor een geleidelijke overgang.

Ruimte: zorg dat een konijn voldoende ruimte heeft. Een hok met een ren eraan met een totale oppervlakte van 3 vierkante meter op één verdieping is wel minimaal voor twee konijnen. Een konijn moet de mogelijkheid hebben om rechtop te staan en te kunnen rennen en springen.

Attributen: een konijn is graag bezig. Zorg voor afleiding en dingen om mee te spelen. Zo voorkom je (voor een groot deel) dat een konijn aan zijn verblijf gaat knagen. Eerste vereiste is een vriendinnetje. Verder is er allerlei speelgoed te koop en zelf te maken voor konijnen. Denk aan wilgentakken, hooirollen, kartonnen dozen, tunnels, balletjes gevuld met eten etc etc. Op internet is genoeg te vinden. Een konijn vindt het ook leuk om ergens bovenop te zitten. Een simpel in elkaar geknutseld huisje zal veel gebruikt worden! Ook trekt een konijn zich graag ergens onder terug bij gevaar. Voorzie het verblijf van wat schuilmogelijkheden.

3.2. Binnenkooien

Ook voor een binnenkonijn geldt: hoe meer ruimte hoe beter. Vaak laten mensen hun konijn(en) los lopen als ze thuis zijn. MAar bedenk dat wanneer jij in bed ligt of bent werken dat jouw konijn wel in dat kleine hokje zit. Probeer voor die momenten het hok alvast wat uit te breiden.

Wanneer u uw konijn binnen houdt, hou dan rekening met het volgende:

-Tocht: Konijnen kunnen slecht tegen tocht; ze worden er verkouden van. Zorg dus dat het hok altijd uit de tocht staat. Het liefst ook wat van de grond af. Let in de zomer op met bv een airco.

-Ondergrond: Zorg voor een ondergrond die niet glad is zodat uw konijn continu uitglijdt.

Temperatuur: De temperatuur is vooral in de zomer belangrijk. Een konijn kan niet tegen warmte en zal al gauw oververhit raken. Zet een hok nooit in de (volle) zon. Uw konijn overleeft dit niet. Zorg dat een konijn in de zomer altijd de koelte op kan zoeken. In de zomer kan het binnen algauw erg warm worden achter bv een raam. Hou hier rekening mee. Laat een konijn nooit halverwege de winter ineens buiten als hij dit niet gewend is. Zonder wintervacht is dit net als in je nakie in de sneeuw staan. Andersom is ook niet goed. Je kunt een buitenkonijn niet halverwege de winter naar binnen halen. Hij krijgt het veel te warm. Is dit om medische redenen toch nodig zorg dat voor een geleidelijke overgang.

Ruimte: zorg dat een konijn voldoende ruimte heeft. Een hok met een ren van 1 bij 2 meter eraan is wel minimaal. Een konijn moet de mogelijkheid hebben om rechtop te staan en te kunnen rennen en springen.

Attributen: een konijn is graag bezig. Zorg voor afleiding en dingen om mee te spelen. Zo voorkom je (voor een groot deel) dat een konijn aan zijn verblijf gaat knagen. Eerste vereiste is een vriendinnetje. Verder is er allerlei speelgoed te koop en zelf te maken voor konijnen. Denk aan wilgentakken, hooirollen, kartonnen dozen, tunnels, balletjes gevuld met eten etc etc. Op internet is genoeg te vinden. Een konijn vindt het ook leuk om ergens bovenop te zitten. Een simpel in elkaar geknutseld huisje zal veel gebruikt worden! Ook trekt een konijn zich graag ergens onder terug bij gevaar. Voorzie het verblijf van wat schuilmogelijkheden. Geef een konijn dat binnen woont zeker voldoende afleiding, de kans is anders groot dat hij aan de meubels etc begint te knagen. Let ook vooral op elektriciteitsdraden en andere gevaarlijke dingen. Een konijn weet niet dat hij hier niet aan kan knagen en dit kan verkeerd aflopen.

 

4. Hokken die wel en niet geschikt zijn.

In de dierenwinkels, tuincentra en op bv Marktplaats zijn genoeg hokken en kooien te koop. Binnenkooien in allerlei soorten en maten, buitenhokken die enkel zijn en dubbele hokken. De meeste hokken zijn te klein om een konijn continu in te laten zitten. Ik zal met enkele voorbeelden proberen weer te geven welke verblijven echt te klein zijn en waar je dus minstens een ren aan zou moeten maken, welke hokken wat meer in de richting komen en wat helemaal een konijnenparadijs is.

4.1. Te kleine hokken.

Plaatjes van onderstaande hokken zijn verblijven die écht te klein zijn voor een konijn, laat staan voor twee. Een dubbel hok biedt weinig meerwaarde voor een konijn, ze kunnen nog steeds maar 2 huppeltjes maken voordat ze alweer aan de andere kant zijn. Een konijn moet naar voren kunnen rennen. De konijnen die op deze afbeeldingen te zien zijn, zijn vaak ook gefotoshopt om ze beter in het hok te laten passen voor het plaatje en de foto’s zijn dus ook misleidend. Bedenk bovendien dat konijnen uit de dierenwinkel 9 van de 10 keer groter worden dan gepland. Als je dierenwinkels moet geloven zijn alle konijnen dwergkonijnen. In de praktijk wordt zo’n dwergje vaak een hele reus en groeit dus uit zijn hok na een paar weken!!

Deze hokken zijn alleen maar geschikt te maken als verblijf wanneer je er een ren aan knoopt. Dat is heel simpel te realiseren, zie de stappen onder de afbeeldingen.

4.1.1. Hoe je een hok simpel groter kunt maken:

In de bouwmarkten zijn kant-en-klare gaaspanelen van verschillende afmetingen te koop. Ze kosten rond de 10 euro en zijn best zwaar. Dat is beter dan de rennetjes in de dierenwinkel want deze zijn vaak heel licht en menig konijn kan zo’n rennetje optillen. Drie gaaspanelen uit de bouwmarkt dus en kabelbinders, meer heb je niet nodig.

Knoop de panelen aan elkaar met de kabelbinders (of wat ijzerdraad) en bevestig dit vervolgens met kabelbinders aan de zijkanten van het hok. Voor de extra veiligheid is het aan te raden de ren van boven ook af te dekken met gaat of een net. Zo kan er niks in de ren maar net zo belangrijk: je konijn kan er niet uit. Want konijnen kunnen érg hoog springen!

 koop 3 gaaspanelen

 knoop de gaaspanelen aan het hok en voila: het hok is ineens veel groter! Dek het voor de zekerheid wel af.

 

Ook een binnenkooi is makkelijk uit te breiden. Het meest ideale is wanneer je konijn(en) enkele uren per dag de benen kunnen strekken door (een stuk van) het huis, maar zo kun je je konijn ook wat meer ruimte bieden wanneer je bv bent werken of naar bed gaat:

   

4.2. Voorbeelden van geschikte(re) hokken

Ideaal gezien heeft een konijn zo veel mogelijk ruimte waar hij kan rennen, springen en graven. Onderstaande hokken zijn meer wenselijk vergeleken met de hokken zoals afgebeeld bij ‘te klein’. Zoals je op de afbeeldingen kunt zien betreft het hier vooral hokken die zijn uitgebreid met een ren om zo extra beweegruimte te creëren. Op de afbeeldingen staan vooral buitenhokken getoond. Deze kunnen ook gewoon binnen worden gezet met een ren eraan./ Of u kunt een ren rond uw binnenkooi zetten zoals hierboven getoond. Let wel: een binnenkonijn heeft eens per dag wel de gelegenheid nodig om zijn poten op een grotere oppervlakte te strekken dan hierboven te zien is!

  

4.3. Zelf maken loont.

Googel maar eens en je zult ware konijnenparadijsjes tegenkomen. Zelf maken loont echt. Zo heb je in één klap voldoende ruimte voor je konijn, volledig aangepast op jouw tuin, terras of balkon en ook nog eens voordeliger. Buitenhokken in de winkel zijn vaak van mindere kwaliteit (waaibomenhout) en zijn snel kapot. Wanneer u zelf van wat degelijker hout iets in elkaar zet bent u goedkoper uit en het gaat langer mee!

Enkele voorbeelden van wat zelfgemaakte verblijven (kijk vooral ook eens elders op de site bij mijn logeerverblijven: allemaal heel simpel zelf gemaakt!)

De Konijnenherberg ontvangt geen subsidie voor de opvang van konijnen. Al het werk gebeurt op vrijwillige basis. Wij zijn altijd blij met een donatie. Ons rekeningnummer is NL04INGB0007403182 op naam van de Konijnenherberg. KvK 66549671