Vaccineren van uw konijn

Informatie over vaccinaties (en waarom dit zo belangrijk is!)
In Nederland zijn er 3 dodelijke konijnenziektes:
-Myxomatose
-RHD1
-RHD2

Al deze ziektes zijn virussen en wanneer je konijn ze krijgt is het niet meer te redden.
De virussen heersen onder onze wilde konijnen. Zo lang er wilde konijnen leven, blijven deze ziekten dus bestaan. Het enige wat je er tegen kunt doen is je eigen konijn(en) vaccineren!

Veel dierenartsen beweren dat vaccineren niet per se nodig is omdat je konijnen bv niet in contact komen met wilde konijnen. Dat is niet waar. Virussen worden niet alleen overgedragen door contact tussen konijnen onderling, maar ook via de uitwerpselen en urine van wilde konijnen. Loop jij ergens waar een besmet konijn heeft gelopen (in het bos, park, langs het kanaal, in een weiland, op een voetbalveld) dan neem je dat virus dus mee naar huis en kan je konijn het ook krijgen. Hetzelfde geldt wanneer je bv gras of kruiden uit de natuur plukt.
Daarnaast worden de virussen overgedragen door vliegen en muggen en die kunnen gewoon je tuin in vliegen.
Regelrechte lariekoek dus als beweerd wordt dat enten niet nodig is, want elk konijn loopt risico. Helaas zijn door zulke domme adviezen al veel slachtoffers gevallen.

Naast de onduidelijke adviezen over wel/ niet vaccineren zijn er veel dierenartsen die de noodzaak niet zien om beide vaccins te geven. Ook dan ben je weer enorm dom bezig als dierenarts, want beide virussen worden op dezelfde manier overgedragen. Als je voor de een wel ent en voor de ander niet, dan loopt je konijn dus nog steeds 50% kans om dood te gaan.

Tenslotte is de grootste onduidelijkheid over welke vaccinaties nu wanneer gegeven moeten worden. Op een rijtje:
Tegen myxomatose en RHD1 wordt een cocktail gegeven. Deze dient je konijn één keer per jaar te krijgen. De werkzame entstof hiertegen is Nobivac Myxo-RHD
Tegen RHD2 zijn verschillende vaccins werkzaam. Namelijk:
Novarvilap, deze werkt maar 3 maanden!
Eravac (voorheen Cunipravac) deze werkt een half jaar
Filavac, deze werkt een half jaar
Filavac kc+v. In de bijsluiter staat dat dit vaccin een jaar werkt, maar in de praktijk blijkt dit niet te kloppen! Er zijn konijnen overleden die langer dan een half jaar niet gevaccineerd waren.

Oftewel: Eigenlijk kun je nu nog steeds je konijnen het beste elk half jaar laten enten. Het is nog steeds niet onomstotelijk bewezen dat Filavac kc+v een jaar bescherming biedt. Zeker als je konijnen meer risico lopen (buiten wonen, je wandelt zelf veel, je hebt bv honden of paarden, je komt regelmatig in bos, park of voetbalveld, je konijnen gaan regelmatig naar een pension etc) is en blijft het advies om ze elk half jaar te enten.
Veel dierenartsen zeggen nu dat je met Filavac kc+v gerust een jaar kunt wachten. Dat staat immers in de bijsluiter. Veel eigenaren nemen dat voor lief aan, want het scheelt een hoop gedoe én geld. . Er zijn nu ook dierenartsen die denken dat Eravac een jaar werkt. Dat is dus totaal niet zo.
Oftewel: er is veel onduidelijkheid, maar ons advies blijft, tot het tegendeel bewezen is:
Ent 1x per jaar tegen myxomatose/rhd1 en 2x per jaar tegen RHD2

De Konijnenherberg ontvangt geen subsidie voor de opvang van konijnen. Al het werk gebeurt op vrijwillige basis. Wij zijn altijd blij met een donatie. Ons rekeningnummer is NL04INGB0007403182 op naam van de Konijnenherberg. KvK 66549671