Wat eet een konijn?

Regelmatig hoor en zie ik dat konijnen niet worden gevoerd zoals ze gevoerd zouden moeten worden. Vaak is de oorzaak onwetendheid. Bij de aanschaf van een konijn (of welk huisdier dan ook) dien je je het liefst van tevoren al te verdiepen in diens behoeftes. Huisvesting en rantsoen zijn twee hele belangrijke items als het gaat om het houden van konijnen. Helaas worden mensen in dierenwinkels vaak verkeerd voorgelicht. Hier vindt u dus alvast wat juiste informatie over het voeren van uw konijn(en).

Wanneer je bij ons een konijn(enkoppel) adopteert, ontvang je nog meer uitgebreide informatie over goede voeding. Deze is ook gebaseerd op het specifieke konijn(enkoppel) dat je adopteert. Al deze informatie krijg je ook op papier mee naar huis.

 

1. Darmstelsel van een konijn

2. Hoe voer je een konijn op de juiste manier?

3. Brood, menseneten, likstenen en konijnensnoep

4.  Lijst met veilige en giftige groenten, planten en fruit.

1. Darmstelsel van een konijn

Konijnen zijn erg tere beestjes. Dit komt met name door het darmgestel dat zij hebben. Zodra daar iets mee aan de hand is, gaat het snel bergafwaarts met een konijn. Niet eten en geen of dunne ontlasting zijn al heel snel dodelijk voor een konijn. Wanneer een konijn niet eet of geen of juist dunne ontlasting heeft ,moet je hiermee dus naar de dierenarts! Door dit gevoelige darmstelsel is het belangrijk dat een konijn goed gevoerd wordt. Dit verlengt de levensduur van een konijn aanzienlijk. Toch zie en hoor ik vaak nog teveel mis gaan op dit punt. Een konijn krijgt teveel brok, of slecht hooi. Sommige konijnen krijgen nooit groente, andere krijgen dagelijks een hele boterham…

2. Hoe voer je een konijn op de juiste manier?

Het allerbelangrijkste voor een konijn om te eten is ruwvoer. Ruwvoer zit vol vezels en houdt de darmen op gang. Met ruwvoer bedoel ik hooi. Hooi is eigenlijk gedroogd gras. Verwar hooi niet met stro. Stro is geel en gebruikt je als bodembedekking, hooi is groen en dient dus als hoofdbestanddeel van de voeding. Hooi heb je in heel veel soorten. Het belangrijkste is dat het hooi van goede kwaliteit is. Als dat niet zo is, dan zal een konijn dat ook niet eten. Een konijn is wat hooi betreft erg kieskeurig. Als hooi van slechte kwaliteit is, is dit te zien en te ruiken. Goed hooi hoort heel groen te zijn en kruidig te ruiken. Slecht hooi ziet meer bruinig en ruikt muf. Hooi hoort ook niet stoffig te zijn. Veel konijnen vinden kruidenhooi erg lekker. Als je in de dierenwinkel hooi koopt, let dan in ieder geval op de kleur. Wanneer deze meer bruinig dan groen is, koop het hooi dan niet. Je kunt bij mij ook terecht voor het kopen van kwalitatief goed hooi. Dit is kruidenhooi, in grote zakken en kost 6 euro per zak. Een konijn moet de hele dag hooi ter beschikking hebben om zo de darmen aan de gang te houden. Één klein balletje gevuld met hooi is dus te weinig.

Op de tweede plek is het belangrijk dat een konijn groenvoer krijgt. De eerste vraag die ik altijd stel wanneer konijnen opgevangen worden of komen logeren is of ze gewend zijn om groenvoer te eten. Tot mijn stomme verbazing krijgt namelijk het grootste gedeelte van de konijnen geen of nauwelijks groente aangeboden. Ooit is zelfs geweest dat mensen mij compleet voor gek verklaarden dat ik hun konijn groente wou geven. Ik snap dat werkelijk niet. Groenvoer is zo belangrijk voor een konijn. Ga maar eens na wat een konijn in het wild eet: gras! Boordevol vezels en vocht. Als wij onze konijnen geen groente geven wijken we dus heel erg af van de natuur. Geef je konijn dus dagelijks een portie groente. Indien je konijn dit niet gewend is bouw je dit rustig op, soort voor soort en beetje bij beetje totdat de darmen hieraan gewend zijn. Begin nooit meteen met flinke porties want je konijn kan hier diarree van krijgen. Maar om je konijn groente te onthouden omdat je bang bent dat de darmen dit niet aankunnen is flauwekul. Vaak zie je wel dat als mensen hun konijn niet consequent dagelijks groente geven maar slechts af en toe (en dan ineens heel veel) dat het mis gaat. Ik geeft mijn konijnen twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds) een portie groente. Ook de konijnen die hier logeren of opgevangen worden krijgen dit. Indien een konijn dit niet gewend is, bouw ik dit in overleg met de eigenaar langzaam op.

Tenslotte, helemaal als laatste, geef je een konijn droogvoer: ‘brokjes’. Dit is dus een aanvulling op het bovenstaande rantsoen en mag nooit de boventoon voeren. In de praktijk gebeurt het echter te vaak andersom: een konijn krijgt een overdosis brok waardoor hij geen of nauwelijks hooi eet en groente laat liggen. Dit is zo verkeerd! Natuurlijk is het zo dat brokjes vitaminen en mineralen bevatten. Verder zitten er ook wat vezels in, brok is voor een groot deel gewoon geperst gras. Maar brokjes bevatten ook suikers. Wanneer een konijn teveel brok krijgt wordt hij allereerst veel te dik (zeker gezien de beperkte leefomgeving die een konijn vaak heeft!) en bovendien werken de darmen niet meer goed. Een konijn eet namelijk zijn eigen keutels op (de zgn blindedarmkeutels) en bij een overvloed aan brok stopt een konijn hiermee.Hierdoor ontstaan vaak problemen met de ontlasting. Bv dunne poep (plakpoep).

Er zijn heel veel verschillende soorten konijnenbrok te koop. Het allerslechtste wat je een konijn kunt voeren is gemengd voer. Hierin zitten vaak heel veel suikers en je konijn gaat er selectief van eten: hij kiest enkel de lekkere dingen (dikmakers!!) uit om te eten.

Kies een brok die enkel bestaat uit brok (biks). Het voer van Science Selective is erg goed omdat daar extra vezels in zitten. Dit voer lijkt duur, echter u voert hier een stuk minder van. Wilt u toch liever geen Science Selective voeren, dan kunt u het beste voer kiezen dan dus enkel uit biks bestaan. Ik hoor vaak dat dat er zo ongezellig uitziet of dat een konijn dit niet wil eten. Dat eerste punt is natuurlijk onzin, dat is slechts vanuit de mens bekene. En ook het tweede punt komt een konijn wel overheen. Hij moet het gewoon leren eten.

 Het is sowieso aan te raden om afgemeten hoeveelheden te voeren. Een konijn dat onbeperkt biks mag eten wordt te dik. Bovendien ziet u minder snel wannneer uw konijn niet of nauwelijks eet (en dat kan bij een konijn al gauw verkeerd aflopen!). Beter is op één of twee momenten per dag voer aan te bieden en dat uw konijn dit ook gelijk op eet.

 3. Brood, menseneten, likstenen en konijnensnoep

Naast verschillende planten is het ook zo dat brood, crackers en konijnensnoep zoals yoghurtdrops en knaagstengels zeer slecht zijn voor konijnen. De suikers die in deze producten zitten zijn voeding voor de schadelijke bacteriën die in de darm van je konijn zitten. Als je veel producten die koolhydraten of suikers bevatten voert aan je konijn voed je de slechte bacteriën, die op hun beurt de goede bacteriën uitschakelen. Hierdoor krijgt je konijn dus gevoelige darmen en last van spijsverteringsproblemen, en helaas is dit heel moeilijk te herstellen. Voer dus nooit crackers, pasta, chocolade, yoghurtdrops en knaagstengels aan je konijn en wees beperkt tot een klein stukje per week met brood. Er zijn genoeg gezonde alternatieven om je konijn mee te verwennen.  

 Konijnen worden steeds populairder als huisdier. Daar wordt door fabrikanten handig op ingespeeld. Er worden steeds meer producten voor konijnen gemaakt …en verkocht. Veel producten zijn snoepproducten. Overal staat op dat het goed en gezond is en dat je je konijn er mee verwent. De kleuren doen er ook dikwijls aan denken dat er echte groente in zit. Dit is echter niet of deels waar. Dit snoep of deze snacks zijn vooral een aanslag op de gezondheid van je konijn.

Een konijn dat geen ongezonde snacks krijgt, blijft gezonder en heeft een langere levensverwachting. Als je je konijn eens wilt verwennen, denk dan eens aan hooikoekjes, gedroogde kruiden of snacks op basis van vezels. Meestal zijn dat de saai gekleurde snoepjes. Je moet de vezels erin zien zitten. Hoe vrolijker het snoepje, hoe slechter. Kijk ook kritisch naar de ingrediënten: als het niet in een weiland zou groeien, is het ongeschikt voor konijnen!

Een klein hard stukje brood is een feest voor veel konijnen. Toch is brood enorm schadelijk en moet je het niet aan konijnen geven.

In de natuur eten konijnen geen snacks. Het is het beste om je konijn die dan ook niet te geven. Wat verse kruiden, een wilgentak of een takje peterselie vinden de meeste konijnen ook heerlijk. Wat ook en misschien wel vooral telt voor het konijn is de aandacht die het op dat moment krijgt. Het staat dan doorgaans los van het feit wat de verwennerij is die je hem geeft. Aandacht is dus de beste beloning!

Lik- en knaagstenen zijn erg schadelijk voor uw konijn. Ze veroorzaken blaasproblemen zoals blaasstenen. Hang nooit een lik- of knaagsteen in uw kooi. Het is zo slecht dat deze dingen nog verkocht worden in de dierenwinkel! Geeft liever een (niet giftige!) tak waar je konijn lekker mee kan spelen en op kan knagen. In de dierenwinkel zijn ook veel producten van wilgenhout te koop. Deze zijn wel geschikt om aan je konijn te geven.

4. Lijst met veilige en giftige groenten, planten en fruit.

(via www.bunnybunch.nl, op hun site wordt deze lijst regelmatig geüpdatet)

 

 

Uitleg over de lijst giftige planten en fruit

Sommige planten komen meerdere keren in deze lijst voor, omdat ze meerdere namen hebben. Fruit, kruiden, kamerplanten, buitenplanten, alles staat in deze lijst bij elkaar, op alfabetische volgorde. 
Welk deel is het meest giftig? Als hier bijvoorbeeld bessen staat, wil het niet zeggen dat de struik of plant zelf niet giftig is. Het deel dat hier genoemd is is het meest giftige deel van de plant en dus het deel wat de meeste kans heeft op schadelijke gevolgen. 
Mate van giftigheid – licht: deze planten zijn schadelijk voor de gezondheid, maar niet snel dodelijk of ze zijn pas schadelijk als het konijn er grote hoeveelheden van gegeten heeft. – matig: deze planten zijn niet direct dodelijk, maar het heeft wel gevolgen op korte- of lange termijn als jouw konijn hiervan gegeten heeft. Wat die gevolgen zijn en in welke mate deze te zien zullen zijn bij jouw konijn ligt aan de plant en de hoeveelheid die er van gegeten is. Neem voor de zekerheid contact op met je dierenarts. – Zeer: deze planten zijn schadelijk, zelfs als ze in een kleine hoeveelheid gegeten worden. In veel gevallen leid dit zelfs tot de dood van je konijn! Heeft je konijn deze plant gegeten, neem dan met spoed contact op met een dierenarts. 

Gevolgen van het eten van een giftige plant

De gevolgen die jouw konijn daadwerkelijk krijgt zijn afhankelijk van de hoeveelheid, het deel van de plant dat gegeten is en de conditie en weerstand van jouw konijn. Bij twijfel altijd een dierenarts raadplegen. 

Planten die niet op de lijst voorkomen

Er staan heel veel planten niet op deze lijst. Veel van die planten zijn niet per definitie giftig. Als je niet weet of een plant wel of niet gegeten kan worden, geef het dan niet

(bron; www.bunnybuch.nl)

De Konijnenherberg ontvangt geen subsidie voor de opvang van konijnen. Al het werk gebeurt op vrijwillige basis. Wij zijn altijd blij met een donatie. Ons rekeningnummer is NL04INGB0007403182 op naam van de Konijnenherberg. KvK 66549671