Konijn afstaan

Afstaan

Konijnen die bij ons vandaan komen kunnen te allen tijde terug. Voor konijnen die hier niet vandaan komen hebben we een opnamestop.

Rammen en voedsters kunnen we op de wachtlijst zetten. Voor koppels is de wachtlijst al zó lang, dat we geen nieuwe koppels hieraan toevoegen.

Binnenkonijnen kunnen pas terecht als de temperatuur hoger is, vanaf ca april. 

Voordat je mailt:
-zorg dat je zeker weet  dat je het konijn af wil staan
-zorg dat je in de gelegenheid bent het konijn te brengen
-heb je goed gelezen dat de opvang in Moergestel zit?

-overleg éérst even met alle kinderen of ze het er mee eens zijn

Vermeld in je eerste mail:

-aantal konijnen waar het om gaat
-geslacht konijn(en)
-leeftijd konijnen
-zijn ze geholpen en gevaccineerd?

Dat bespaart ons namelijk een hoop tijd!

Doordat ik samenwerk met de dierenambulance omgeving Tilburg, krijg ik ook veel gedumpte konijnen binnen. Dit zijn konijnen die door hun baasje los zijn gelaten op straat, in het bos, in het park of elders. Konijnen kunnen niet overleven in het wild en sterven vaak een langzame, pijnlijke dood. De konijnen die geluk hebben worden gevangen en komen in mijn opvang terecht. Soms zijn konijnen niet meer te redden en is het enige dat ik kan doen, ze vredig laten inslapen en ze uit hun lijden verlossen.

Als u om wat voor reden dan ook niet meer voor uw konijn kan of wil zorgen kunt u contact opnemen met de Konijnenherberg. Zoals u hierboven kunt lezen overleeft een konijn het anders niet! Indien plek vangen wij uw konijn op. Wij hebben gemiddeld zo’n 60 konijnen in de opvang en dat betekent dat u soms niet per direct uw konijn kan brengen. Heeft u besloten om uw konijn af te staan? Wacht dan niet tot eind juni want dan is er geen plek meer en zult u moeten wachten tot na de zomervakantie. Want in de zomerperiode is opvangcapaciteit helaas niet groot genoeg, terwijl wel de meeste mensen hun konijn dan juist af willen staan.

Procedure

Wanneer u uw konijn afstaat komt u deze op een afgesproken moment brengen. Uw konijn wordt dan eerst medisch gecontroleerd en indien nodig worden de nagels geknipt. Ik stel u wat vragen over het eetpatroon en vervolgens krijgt het konijn een plekje. Het konijn wordt niet meteen bij anderen gezet. Het dier zal eerst moeten wennen en daarnaast moeten de meesten nog eerst gecastreerd, gesteriliseerd en gevaccineerd worden.  Dat zal dus eerst gebeuren en daarna gaan we op zoek naar een maatje voor het konijn. Konijnen vertrekken hier altijd  minimaal met zijn tweeën en dus nooit alleen. koppels worden uiteraard niet gesplitst. Dit verloopt via de procedure die u op deze website kunt nalezen. U kunt hier ook de algemene voorwaarden vinden waarvan ik het belangrijk vind dat het nieuwe baasje er mee akkoord gaat. Konijnen die herplaatst worden blijven altijd in the picture zodat ik weet hoe het met ze gaat.

Kosten

Aan het afstand doen van uw konijn zijn kosten verbonden. U bent zelf verantwoordelijk voor het dier en de vlieger ‘je hebt er toch zelf voor gekozen om een opvang te beginnen’ gaat niet op. Als opvang bestaan wij van giften en donaties en ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die er geld mee verdient.

Alle rammen die hier worden afgestaan laat ik castreren en alle voedster laat ik steriliseren. Het is niet erg als dit nog niet gebeurd is, dat stukje neem ik op me.  Ook moet u zich realiseren dat het voeren en verzorgen van uw konijn mij ook geld kost. Vandaar dat er een afstandsbijdrage geldt, om bovenstaande kosten tegemoet te komen.

De kosten om een konijn af te staan bedragen 25 euro per konijn

Bovendien dienen uw konijnen  recent ingeënt te zijn tegen RHD1/myxomatose dmv de Nobivac enting en tegen RHD2. Dit dient aangetoond te worden met een paspoort. en de vaccinatie mag niet langer dan 6 maanden geleden zijn. Indien uw konijn niet in ingeënt is kan uw konijn hier geënt worden, maar dan zijn die kosten voor de eigenaar, deze bedragen 45 euro per konijn

Indien u een konijn brengt dat niet gezond is en medische zorg nodig heeft, heeft de Konijnenherberg het recht uw konijn te weigeren. Of u kunt ervoor kiezen om eenmalig een extra bijdrage van 35 euro te betalen. Voor langharige konijnen die vervilt zijn en getrimd moeten worden, geldt dat u hiervoor de trimkosten betaalt.

Als u meer informatie wilt over het afstaan van uw konijn kunt u een mailtje sturen naar lonnekewagener@outlook.com. De mail wordt in principe elke avond beantwoord (maar ik ben ook maar een mens en soms ben ik een keer niet tot midden in de nacht mailtjes aan het beantwoorden omdat ik nog een gezin heb waar ik tijd aan wil besteden)

De Konijnenherberg ontvangt geen subsidie voor de opvang van konijnen. Al het werk gebeurt op vrijwillige basis. Wij zijn altijd blij met een donatie. Ons rekeningnummer is NL04INGB0007403182 op naam van de Konijnenherberg. KvK 66549671