Konijnen van de Konijnenherberg adopteren.


Zoekt u (een) konijn(en)? Dan kunt u bij mij terecht. Hieronder vertel ik kort mijn aanpak en vindt u de tarieven. Meer info? Stuur gerust een mailtje!

Konijn koppelen van ons en...

..U heeft zelf een ram: Deze dient tenminste twee weken vóór de koppeling gecastreerd te zijn (veel dierenartsen geven het advies 4 of zelfs 6 weken te wachten. Dit is niet nodig. Een ram is twee weken na castratie niet meer vruchtbaar). U kunt bij ons terecht op zoek naar een voedster. U neemt daarvoor uw eigen konijn mee. 

Ik krijg veelvuldig de vraag of men ook een gesteriliseerde voedster kan adopteren omdat de ram niet gecastreerd is. Het antwoord is NEE. Wanneer je een niet-gecastreerde ram bij een gesteriliseerde voedster zet krijg je weliswaar geen nestje, maar zal de voedster continu verkracht worden. De ram wordt immers nog aangestuurd door zijn hormonen en die vertellen hem dat hij moet dekken. Naast lichamelijk letsel zal dit ook erg bedreigend voor de voedster zijn en ze zal zichzelf verdedigen. Dit kan dodelijk aflopen. Het is een ontzettend kleine ingreep om je ram te laten castreren, hoe oud hij ook is. Het kan van 12 weken tot 12 jaar. Laat je hierdoor dus niet bang maken.

..U heeft zelf een of meerdere voedster(s):  U kunt bij ons terecht op zoek naar een gecastreerde ram. U neemt daarvoor uw eigen konijn mee. 

We koppelen geen voedsters aan een andere voedster, maar het is dan weer wel mogelijk om bij uw voedster een groepje konijnen (gecastreerde ram met meerdere voedsters) te koppelen. 

U wilt graag een groepskoppeling met een of meerdere konijnen van hier: U komt met uw konijn(en) naar de Konijnenherberg. We gaan kijken wat uw wensen zijn en welke konijnen daarvoor bij elkaar gezet kunnen worden. Een groepskoppeling is een langer proces dan een duokoppeling en dat betekent dat uw konijn(en) altijd meerdere dagen tot een week blijven logeren!

Hoe werkt het koppelen?

Wanneer u aan de voorwaarden voldoet, kunt u op zoek naar een nieuw vriendje. Via de mail maak je hiervoor een afspraak om langs te komen. U moet hiervoor uw konijn(en) meenemen. Immers, uw konijn bepaalt uiteindelijk wie er mee naar huis gaat want ze moeten elkaar wel leuk vinden! Ik koppel uw konijn in alle rust op neutraal terrein. 

U brengt uw konijn door de week (in overleg ochtend, middag of avond) en deze blijft eerst een nachtje slapen voordat hij of zij gekoppeld wordt. Het voordeel is hiervan dat we uw konijn niet teveel stress op één dag bezorgen. Het is namelijk erg stressvol voor een konijn om op dezelfde dag in de auto te moeten, op een vreemde plek terecht te komen en dan ook nog eens vreemde konijnen te moeten ontmoeten. In de loop der jaren is gebleken dat dit ook de koppeling negatief beïnvloedt. Immers: het konijn is de eerste uren zichzelf niet, dus als het meteen gekoppeld wordt dan geeft dat geen realistisch beeld. Vaak moet de koppeling dan na wat uren of een dag opnieuw gedaan worden omdat de konijnen geen match blijken. En dat geeft dan weer extra stress. Als kiest voor deze optie, dan brengt u uw konijn en mag u rondkijken naar alle potentiële dates voor hem of haar. Ik vertel u de bijzonderheden van de dieren en hiervan maakt u een top 4. De volgende dag begin ik met de koppeling. 

Hoe gaat het koppelen zelf in zijn werk?

Een koppeling verloopt nooit hetzelfde. Soms vinden konijnen elkaar meteen leuk en is het binnen een uur bekeken maar vaak duurt een koppeling langer, gemiddeld 1 tot 3 dagen. Het totale proces duurt een week of twee maar ik spreek nu over de dagen dat de konijnen daadwerkelijk hier zijn. Van tevoren kan ik niet zeggen hoe lang uw konijn hier blijft, maar uiteraard hou ik u hiervan dagelijks op de hoogte. Ik streef ernaar dat konijnen zo snel mogelijk weer terug naar hun baasje kunnen, maar wel zó dat het nieuwe koppel stabiel is voordat het naar huis vertrekt. Tijdens het koppelen mag uw konijn hier gratis logeren (tenzij het een koppelvakantie betreft). U hoeft enkel voldoende brokjes mee te nemen. Wanneer u de konijnen mee naar huis neemt zijn ze ook echt een koppel en hoeft u bv niet twee verschillende hokken te hebben of ze dmv een hek te scheiden. U neemt de konijnen mee naar huis in één reismand.

Ik koppel de konijnen door ze samen in een groot verblijf te zetten (1.25x2.40) en te kijken wat er gebeurt. Twee situaties zijn hierbij een absolute no-go en dat is wanneer twee konijnen neigen om met elkaar te gaan vechten of wanneer een konijn bang is voor de ander (en hierdoor apathisch in een hoek gaat zitten of het verblijf wil ontvluchten). In beide gevallen wordt een koppeling onmiddellijk gestopt en ga ik verder met de volgende keuze.

Gevallen waarin een koppeling goed verloopt is wanneer konijnen bijvoorbeeld achter elkaar aanrennen, elkaar negeren of op elkaar rijden. Elke situatie en elk gedrag is natuurlijk anders, maar wat belangrijk is om te weten is dat konijnenliefdes gebaseerd zijn op het bepalen van de rangorde. Dat is dus ook wat als eerste moet gebeuren voordat er een relatie opgebouwd kan worden. De eerste dag(en) is hier nog niet veel van te zeggen. Zou jij immers meteen trouwen na je eerste afspraakje? Konijnen ook niet, ze willen eerst even de kat uit de boom kijken. Dat is ook de reden dat ze hier blijven logeren. Neem je ze te snel mee, dan begint de echte koppeling pas thuis en kun je met twee vechtende konijnen komen te zitten. Daarnaast vind ik het belangrijk dat konijnen ook een echt koppel worden en niet elkaar tolereren. Dat wil zeggen dat ze ook echt samen zitten, samen wassen, samen eten etc. Daarom doe ik niet aan zgn. 'speeddates'. Ik weet dat er opvangen zijn die dat wel doen, maar ik vind het te stressvol en vind het geen reëel beeld geven van de situatie. Dat beeld vormt zich namelijk pas gedurende 1-3 dagen (uitzonderingen daar gelaten). Ik kies er dus voor om de konijnen wat meer tijd te geven om elkaar te leren kennen. Het kan zijn dat ik na twee dagen besluit dat het toch geen match is en dan dus weer met een volgende keuze aan de gang ga. Voor de konijnen is dit veel rustiger dan in een uur tijd 10 verschillende kandidaten ontmoeten.


Ik koppel net zo lang totdat er een vriendje gevonden is. Het ene konijn is gewoon makkelijker te koppelen dan de ander. Dat heeft te maken met het karakter (dominantie) van zowel je eigen konijn als het konijn uit de opvang. Denk niet als het niet meteen lukt 'Zie je wel, mijn konijn wil liever alleen blijven' want dat is echt onzin. ELK konijn heeft behoefte aan een vriendje. Je zult je konijn zien opbloeien wanneer hij of zij niet meer alleen is. Soms is de zoektocht gewoon wat langer maar dat wil niet zeggen dat je konijn liever alleen zou zijn!

U hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat u komt te zitten met twee konijnen die elkaar niet leuk vinden of vechten. Het doel van het herplaatsen is een goed huis met vriendje zoeken waar een konijn altijd kan blijven. Als thuis ondanks alle zorgvuldigheid blijkt dat het toch niet gaat, kan het konijn gewoon terugkomen en zoeken we een andere match! Ik kan nooit 100% garantie geven na een koppeling omdat sommige konijnen thuis echt 180 graden anders zijn dan hier. Ook krijgt u wat handvatten mee voor als u de konijnen mee naar huis neemt. Op die manier kunt u zelf thuis de komende twee weken (zo lang als het proces duurt) begeleiden en monitoren. En natuurlijk ben ik altijd bereikbaar voor vragen!

Tarieven per 10-4-2024

Helaas ben ook ik genoodzaakt om na 4 jaar een prijsverhoging door te voeren in de adoptiekosten. De reden hiervoor is dat ook voor mij alle kosten gestegen zijn, met name rondom de verzorging van de konijnen: het hooi, de groente, de brokjes, de bodembedekking. Dit alles is duurder geworden. En wanneer je konijn hier enkele dagen logeert wil je natuurlijk ook dat hij of zij een fris hok, lekkere groente en voldoende hooi te eten krijgt! Alle bijkomende kosten zijn verwerkt in de adoptieprijs

Alle konijnen zijn ingeënt tegen myxomatose/ RHD1 en tegen RHD2 en hebben een paspoort. Wij vinden het heel belangrijk om konijnen te herplaatsen die gezond zijn en volledig ingeënt. 

Gecastreerde ram:  90 euro

Gesteriliseerde (gecastreerde) voedster :   130 euro

Koppel wat al samen hoort: 180 euro (ram gecastreerd, voedster gesteriliseerd)

 Om u een beeld te geven waar de kosten vandaan komen: bij de dierenarts betaalt u gemiddeld de volgende tarieven per konijn*:

Inenting 1: €65+ consultkosten
Castratie vanaf: € 75
Sterilisatie vanaf: € 129
*Prijzen zijn per dierenarts verschillend, de bovengenoemde prijzen zijn een indicatie.

Ik wil graag contact opnemen.

De Konijnenherberg ontvangt geen subsidie voor de opvang van konijnen. Al het werk gebeurt op vrijwillige basis. Wij zijn altijd blij met een donatie. Ons rekeningnummer is NL04INGB0007403182 op naam van de Konijnenherberg. KvK 66549671