Een konijn hoort niet alleen te zijn

Allereerst ben ik van mening dat het hebben van een huisdier tweezijdig moet zijn: Jij moet plezier beleven aan je huisdier maar je huisdier moet tegelijkertijd ook een plezierig leven hebben. En dat heeft de eigenaar in de hand!

Een konijn alleen?

In het wild leven konijnen in grote groepen. Het zijn namelijk sociale dieren die er dus bewust voor kiezen om continu in elkaars gezelschap te leven. Toch leeft 70% van de konijnen in Nederland solitair (alleen). Dit druist dus volledig tegen de natuur in. Een konijn alleen is een dier dat wegkwijnt. Het is bewezen dat konijnen die alleen leven, korter leven. Dat komt doordat ze neerslachtig raken, zich vervelen en stress hebben. Want ze worden tegen hun natuurlijke aard in alleen gehouden. Wanneer een konijn niet goed in zijn vel zit of stress heeft, wordt hij ziek. De gemiddelde leeftijd van konijnen die in koppels of groepen worden gehouden is hoger (ze leven dus langer) dan wanneer een konijn alleen wordt gehouden. Natuurlijk zijn er ook konijnen die in hun eentje zitten en 13 jaar oud worden. Dat kan. Maar dat wil niet zeggen dat het betekent dat het goed is om een konijn ook zijn hele leven aleen te houden.

Een konijn is van nature heel nieuwsgierig en actief. Het wil contact met soortgenoten. Of, bij gebrek aan die soortgenoten, met elk ander dier of mens. Soms vertellen mensen uitgebreid over de vriendschap tussen hun konijn en kat. Of konijn en hond. Konijnen en cavia’s samen: ook zo’n veel gemaakte fout. Zo geweldig is dat dus niet. Het is een teken dat je konijn zich eenzaam voelt en bij gebrek aan een eigen maatje zoekt hij gezelschap bij een surrogaat voor dat soortgenootje. Het is te vergelijken met onszelf: word je er gelukkig van wanneer je je hele leven geen mens meer mag spreken, je huiskamer niet uit mag en daar opgesloten zit met een koe? Nee, daar worden wij mensen ook niet blij van. Een koe is beter dan helemaal geen gezelschap maar je hunkert naar iemand van je eigen soort om eens een goed gesprek mee te voeren. Nu voeren konijnen geen gesprekken maar willen wel degelijk een soortgenoot die hun eigen ‘taal’ spreekt!

Bovendien, ben jij van plan om 24 uur per dag bij je konijn te gaan leven? Waarschijnlijk niet. Veel gehoord bij konijnen die alleen binnen leven is: ja maar ik ben veel thuis. Dan heeft hij gezelschap van mij. Gezelschap is niet dat uur dat je per dag je konijn eten geeft, de kooi schoonmaakt en misschien wat mee speelt. Want dat is in de praktijk vaak de aandacht die een konijn krijgt. Niemand gaat uren met zijn konijnen op de grond zitten. Je hebt je werk, je huishouden, je sociale leven en je ligt ook nog eens een groot deel van de tijd dat je thuis bent in bed. Net op dát moment, in de avond en vroege ochtend, is jouw konijn actief!

Nog erger dan een konijn alleen binnen houden is onze helaas ‘doorsnee’ overtuiging van hoe een konijn gehouden moet worden. Namelijk buiten, in de tuin, in een hok. (Sommige konijneneigenaren zijn gelukkig met hun tijd mee en beseffen dat een konijn meer ruimte nodig heeft dan een hok. In een hok kunnen ze namelijk geen kant op en kwijnen ze nóg meer weg (voor info over huisvesting zie elders deze site).

Een konijn dat in een hok in de tuin zit (zoals het gros in Nederland wordt gehouden) zit daar maar in zijn hokje te zitten en krijgt één of twee keer per dag eten. That’s it. Geen gezelschap, van een baasje dat een paar uur in huis scharrelt voordat ie naar bed gaat, geen variatie, enkel dag in dag uit in dat hok. En dan baal je flink als je zo’n konijn bent.

Het mag duidelijk zijn dat het ALTIJD aan te raden is om je konijn een soortgenoot te geven. Enkel met een soortgenoot kun je uren samen liggen slapen, je kunt elkaar wassen, samen eten en samen spelen. Als je konijn een soortgenoot heeft, hoef je je als eigenaar ook niet schuldig te voelen als je lange dagen werkt of een druk sociaal leven buiten de deur hebt. Je konijn heeft namelijk het allerbelangrijkste speelgoed: een maatje!

En voor een tweede konijn hoef je echt niet ineens een ander hok aan te schaffen ofzo. Twee konijnen hebben vrijwel net zoveel plek nodig als één konijn. Ook voor één konijn is een hok of kooi te klein. Schandalig dat ze nog verkocht worden, maar ja, we houden graag vast aan hoe we het altijd gedaan hebben. Al sinds de 18e eeuw stoppen we konijnen in hokjes, dus het zal wel goed zijn. Die overtuiging is inmiddels wel verouderd. Het hok hoeft niet groot te zijn, als ze maar voldoende loopruimte (ren) hebben. Konijnen zitten echt niet de hele dag in hun hok als ze kunnen kiezen. Investeer dus in een ren rond het hok, al voor 25 euro koop je zo’n ding in de dierenwinkel en maak je m aan het hok vast. Stukken goedkoper dan die hokken die ook nog eens veel te klein zijn.

 

Welke samenstelling?

Als je dan gelukkig besloten hebt dat jouw konijn niet alleen komt te leven, dan is er natuurlijk nog de vraag: in welke samenstelling dan? Ook daar gaat nog enorm veel mis. De grootste schuld daaraan hebben dierwinkels en tuincentra. Als (nieuw) baasje dat zich goed heeft ingelezen ben je tot de conclusie gekomen datje twee konijnen wil aanschaffen want één is zielig. Tot zover gaat het goed! Dan kom je in de winkel en vertel je dat je twee konijnen wil. Het probleem begint erbij dat de konijnen die daar verkocht worden veel te jong zijn. Te jong om bij de moeder weggehaald te worden, maar bovenal te jong om door het (onkundige) personeel beoordeeld te worden als zijnde ram of voedster. Uiteraard ook veel te jong om te zorgen dat de aanwezige heren gecastreerd zijn en dus geen nestje kunnen veroorzaken!

Enkele scenario’s:

Je vertelt bij de dierenwinkel dat je twee konijnen wil. De keus ‘gecastreerde ram met voedster’ is er niet dus gaat de verkoper (in plaats van je door te sturen naar een opvang waar je deze keus wel hebt!) over op het volgende verkooppraatje

-“nee hoor een konijn kan best alleen.” Gevolg: je gaat tóch naar huis met één konijn, overtuigd van de kunde van de verkoper.

-“Nee hoor, je kunt best twee mannetjes nemen. Het zijn broertjes, dus die gaan niet vechten. Je gaat naar huis met twee rammen (terwijl je eigenlijk had gelezen dat dat niet ging, maar de verkoper zal het wel weten hij heeft de ervaring tenslotte). Twee jonge rammen gaat in eerste instantie goed, dus je vraagt je af waar al die heisa om gemaakt wordt op oa internet. Totdat je twee rammen beginnen te puberen en je op een dag de een half dood vindt. Dan heb je de volgende opties: 1) je haalt ze uit elkaar en hebt alsnog twee ongelukkige konijnen die alleen leven. 2) je wacht nog wat af, hebt een torenhoge dierenartsrekening en besluit een van de twee (of allebei want je plezier is nu wel over met twee vechtende konijnen) op marktplaats te zetten of naar een opvang te brengen. Bedankt dierenwinkel/ tuincentrum!

-“Nee hoor, je kunt best twee vrouwtjes nemen. Het zijn zusjes, dus die gaan niet vechten. Je gaat naar huis met twee voedsters (terwijl je eigenlijk had gelezen dat dat niet ging, maar de verkoper zal het wel weten hij heeft de ervaring tenslotte). Twee jonge voedsters gaat in eerste instantie goed, dus je vraagt je af waar al die heisa om gemaakt wordt op oa internet. Totdat je twee voedsters beginnen te puberen en ze continu aan het vechten zijn. Dan heb je de volgende opties: 1) je haalt ze uit elkaar en hebt alsnog twee ongelukkige konijnen die alleen leven. 2) je wacht nog wat af, hebt een torenhoge dierenartsrekening en besluit een van de twee (of allebei want je plezier is nu wel over met twee vechtende konijnen) op marktplaats te zetten of naar een opvang te brengen. Bedankt dierenwinkel/tuincentrum!

óf in bovenstaand scenario: Je gaat naar huis met twee voedsters, maar na een tijdje liggen er ineens 8 extra konijnen in de kooi. Bleek dat de een tóch een mannetje was. Bedankt dierenwinkel/tuincentrum! In het begin is een nestje natuurlijk leuk, maar na 4 maanden ligt er weer een nestje. Toch de jonge konijnen niet op tijd weggehaald. Wederom bedankt dierenwinkel/tuincentrum.

Hoe dan wel?

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer konijnenopvangen waar je terecht kunt als je op zoek bent naar een (maatje voor je) konijn. Konijnenopvangen plaatsen geen twee rammen en geen twee voedsters samen uit. De enige ‘goede’ combi is een gecastreerde ram met een voedster. Groepen konijn kunnen natuurlijk ook. Je kunt één ram met meerdere voedsters houden maar ook soms meerdere rammen bij elkaar. Dat laatste is wel afhanekelijk van de karakters van de rammen én het aantal voedsters dat erbij zit. Een ram heeft evenveel of meer voedsters nodig. Dus bijvoorbeeld één ram, één voedster. Of twee rammen, twee (of meer) voedsters. Echter een groep koppelen is niet zo eenvoudig en moet je dus ook niet ‘zomaar’ aan beginnen. Schakel hiervoor altijd  hulp in want er kunnen echt (zwaar) gewonden vallen!

NB. Er zijn echt wel uitzonderingen waarbij 2 rammen, 2 voedsters of grotere groepen van hetzelfde geslacht samen leven. Dit is echter NIET zoals het bij het gros gaat en vaak gaat dit dus ook gruwelijk mis!!

De Konijnenherberg ontvangt geen subsidie voor de opvang van konijnen. Al het werk gebeurt op vrijwillige basis. Wij zijn altijd blij met een donatie. Ons rekeningnummer is NL04INGB0007403182 op naam van de Konijnenherberg. KvK 66549671