Huisvesting van een konijn

Tip: Mocht je konijnen willen adopteren: informeer dan eerst eens naar de huisvesting die wij aanraden. Zo voorkom je dat je een te klein, te duur en kwalitatief slecht verblijf koopt! Een goed verblijf zit hem in de ruimte, waarbij een ren belangrijker is dan het hok. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer en denken mensen : ‘als het duur is, zal het wel goed zijn.’ en komen zo vaak bedrogen uit!

Onderaan deze pagina vind je diverse voorbeelden van geschikte en ongeschikte huisvesting. Daarnaast ook diverse voorbeelden van hoe je een verblijf makkelijk groter kunt maken.

Wij verkopen in de opvang vaak (indien aanwezig) tweedehands hokken die geschikt zijn. Daarnaast verkopen we fijne rennen (zie: te koop)

1. Een hok is niet genoeg (filmpjes)

2. Wat zijn de gevolgen van slechte huisvesting?

3. Hokken die wel en niet geschikt zijn.

3.1 te kleine hokken

3.2 geschikte huisvesting

3.3. De ren: Hoe je een hok simpel groter kunt maken (binnen- en buitenhok)

3.3.1. Voor- en nadelen van diverse rennen

4. Factoren om rekening mee te houden bij de huisvesting

4.1. Buiten

4.2. Binnen

5. Te koop

1. Een hok is niet genoeg (filmpje)

Het grootste deel van de konijnen die in Nederland gehouden worden, leeft in een veel te klein onderkomen. De hokken die in dierenwinkels worden verkocht, bieden vaak veel te weinig ruimte. Vaak zijn deze hokken prima te gebruiken in combinatie met een ren eraan, maar in de praktijk gebeurt dit vaak niet. Sommige hokken zijn zelfs zo klein dat konijnen er niet eens rechtop in kunnen staan! Onderstaande filmpjes van Youtube heten ‘a hutch is not enough’ (een hok is niet genoeg) en illustreren het probleem van een konijn dat moet leven in een te kleine omgeving. Kijk vooral ook het rechtse filmpje af: dit belicht ook het houden van een konijn in een binnenkooi.

Onderstaand eerst een Nederlandstalig filmpje:

  

2. De gevolgen van een slechte huisvesting.

Wanneer een konijn in een te kleine leefomgeving zit, zal dit gevolgen hebben voor de gezondheid. Een konijn zal snel te dik worden en andere gezondheidsproblemen krijgen, geestelijk afstompen en kan agressief worden. Voorop gesteld is dat een konijn sowieso niet alleen hoort te wonen maar met minimaal één vriendje. De enige goede combi is een ram met een of meerdere voedsters. Als je twee konijnen in een standaard hok stopt, zie je zelf meteen al wel dat dit eigenlijk niet kan. In de meeste hokken kan een konijn 2, hoogstens 3 ‘hupjes’ maken. Terwijl konijnen in de natuur ontzettend veel in beweging zijn. Ze komen dus een hoop beweging te kort. In de meeste hokken en kooien kan een konijn niet eens op zijn achterpoten staan. Dit is natuurlijk gedrag van een konijn. Dit ‘uitrekken’ doen ze vaak per dag en houdt het lichaam in conditie. Wanneer een konijn niet eens rechtop kan staan in een hok, gaat dit ernstig ten koste van zijn gezondheid. Zo worden de botten zwakker en heeft een konijn grotere kans op botbreuken. Bijvoorbeeld als je hem op wil pakken en hij stribbelt wat tegen. Ook worden de spieren niet getraind en worden dus slappen met alle gevolgen van dien. Bovendien kan een konijn een afwijkende rugstand krijgen en dit doet pijn. Vaak denken mensen dat een konijn agressief is, maar deze agressie kan ook voortkomen uit pijn! Vaak worden onze huiskonijnen ook nog veel te veel gevoerd. Tel dit op bij te weinig beweging en je krijgt een dik konijn. Dit kan de levensverwachting met wel een half konijnenleven omlaag halen. Een konijn kan wel 10 tot 12 jaar worden, maar vaak worden ze hooguit 5 jaar als ze te weinig ruimte ter beschikking hebben. In de natuur is een konijn hele dagen bezig met eten, graven en luieren. Van deze 3 dingen kan er in een hok vaak maar 1 ding worden uitgevoerd: luieren. Een konijn kan in een hok niet graven en hoeft ook geen moeite te doen om aan eten te komen. Er blijft dan weinig over dan jezelf rustig houden. Je kunt namelijk niet eens je poten strekken en een binkie maken want er is geen plaats.

Konijnen die in een hokje gehouden worden, gaan vaak knagen aan hun hok. Dit is een teken van verveling. Een konijn heeft uitdaging nodig. Het wil graag werken voor zijn eten en kan zich uren vermaken met speelgoed.

Een konijn dat te klein gehuisvest is, zie je ook vaak agressief worden naar de verzorger. Het hok is immers zijn territorium en dat moet verdedigd worden. Zodra het hok open gaat kom je in het territorium van je konijn en hij zal dit verdedigen. Het is ook een teken van verveling en verkeerde huisvesting. Je ziet dit gedrag vaak nóg erger bij konijnen die alleen gehouden worden. Ze worden dan weggedaan onder het mom van agressie, maar zodra een konijn meer ruimte krijgt is het probleem vaak al bijna opgelost!

3. Hokken die wel en niet geschikt zijn.

In de dierenwinkels, tuincentra en op bv Marktplaats zijn genoeg hokken en kooien te koop. Binnenkooien in allerlei soorten en maten, buitenhokken die enkel zijn en dubbele hokken. De meeste hokken zijn te klein om een konijn continu in te laten zitten. Ik zal met enkele voorbeelden proberen weer te geven welke verblijven echt te klein zijn en waar je dus minstens een ren aan zou moeten maken, welke hokken wat meer in de richting komen en wat helemaal een konijnenparadijs is.

3.1. Te kleine hokken.

Plaatjes van onderstaande hokken zijn verblijven die écht te klein zijn voor een konijn, laat staan voor twee. Een dubbel hok biedt weinig meerwaarde voor een konijn, ze kunnen nog steeds maar 2 huppeltjes maken voordat ze alweer aan de andere kant zijn. Een konijn moet naar voren kunnen rennen. De konijnen die op deze afbeeldingen te zien zijn, zijn vaak ook gefotoshopt om ze beter in het hok te laten passen voor het plaatje en de foto’s zijn dus ook misleidend. Bedenk bovendien dat konijnen uit de dierenwinkel 9 van de 10 keer groter worden dan gepland. Als je dierenwinkels moet geloven zijn alle konijnen dwergkonijnen. In de praktijk wordt zo’n dwergje vaak een hele reus en groeit dus uit zijn hok na een paar weken!! Daarnaast bieden veel hokken te weinig ligruimte: twee konijnen moeten languit naast elkaar kunnen liggen. Veel hokken zijn daarvoor te smal en/of onlogisch ingedeeld. Hokken van maar 50 cm diep zijn echt heel klein. Als je ook nog een toiletbak en hooiruif kwijt moet, kun je dus beter voor iets ruimers kiezen

Deze hokken zijn alleen maar geschikt te maken als verblijf wanneer je er een ren aan knoopt. Dat is heel simpel te realiseren, zie de stappen onder de afbeeldingen.

3.2 Geschikte huisvesting.

Er is een reden dat wij een minimale oppervlakte hanteren: we willen dat de konijnen comfortabel zijn, want konijnen die gefrustreerd zijn, gaan ongewenst gedrag vertonen. Het is vaak een vicieuze cirkel. Als het konijn bang of agressief wordt, moeten ze weg. Terwijl we dat gedrag zelf veroorzaken door slechte huisvesting. Daarnaast is een goede huisvesting belangrijk voor een goede omgang met de konijnen. Je moet voorkomen dat een konijn steeds uit een hok gepakt moet worden. Dat doe je door een situatie te creëren waarbij je bij ze op bezoek kunt gaan door in de ren te zitten. Huisvesting waarbij konijnen in een hok zitten en ‘als we thuis zijn in een ren op het gras mogen’ is daarom ook niet geschikt. Ze willen a) zelf bepalen wanneer ze bewegen (en in de praktijk zijn we echt niet zo vaak thuis dat ze in die ren kunnen) en b) moeten ze dan alsnog heen en weer gesjouwd worden. Kun je niet minimaal 3 m2 op één verdieping aan ruimte bieden? dan moet je ervoor kiezen simpelweg geen konijnen te gaan houden!

Onderstaande afbeeldingen zijn een greep uit de foto’s die we aan mensen hebben gevraagd om te gebruiken voor de site. Ik krijg vaak te horen dat ‘echt niemand zo’n groot verblijf heeft’ of ‘er zitten zoveel dieren kleiner dan bij ons’ maar in de praktijk verhuizen er per jaar zo’n 1000 konijnen alleen al uit onze opvang en hebben ál deze mensen geschikte huisvesting gemaakt.

3.3. De ren: Hoe je een verblijf simpel groter kunt maken:

We krijgen heel veel adoptie aanvragen van mensen die een hok hebben maar geen ren. Vaak wordt dan gemaild dat een konijnen als de mensen thuis zijn, los in de tuin mogen lopen. Maar beste mensen: je bent echt geen 24 uur per dag thuis! En konijnen hebben wél de behoefte aan 24 uur per dag ruimte.  Dat loslopen gebeurt dus grofweg hoogstens 3 uur per dag als ze geluk hebben. Want wie heeft daar nu elke middag tijd voor? Dat zijn dus heel veel uren die ze in het hok doorbrengen.

Een ander veel gehoorde routine is dat ze overdag de hele dag los lopen, maar ’s nachts in het hok gaan. En laat het nu zo zijn, dat konijnen juist in de nacht actief zijn!

Daarnaast maken konijnen ruzie wanneer ze samen in een te krappe ruimte zitten dus dat is ook niet handig. Je zou zelf ook ruzie met je partner krijgen als jullie een hele nacht in een krappe ruimte (zoals het toilet) door zouden moeten brengen en op elkaars lip zitten!

Het opsluiten in de nacht gebeurt vaak voor de veiligheid en daarin hebben mensen natuurlijk wél gelijk. Alleen; sluit een compromis. Zet een veilige ren aan je hok, zodat ze wel opgesloten zitten, maar toch voldoende ruimte hebben.  Er zijn allerlei soorten rennen te koop, ik zal er hieronder op ingaan.

Een andere reden om een ren te gebruiken is dat je goed contact met je konijnen kunt maken: je kunt zelf in de ren gaan zitten. Daardoor hoef je ze niet uit het hok te halen en is aan de andere kant de ruimte juist wat afgebakend. Als ze los in de tuin lopen, hebben ze het namelijk te druk met hun eigen leven om jou of de kinderen interessant te vinden!

Zorg ervoor dat je ren afgedekt is. Je kunt een overdekte ren kopen of maken óf je kunt gebruik maken van een net. Heb je last van marters, dan zijn er ook echt diverse rennen te koop met fijnmazig gaas waar die niet doorheen kunnen. Kom je daar niet uit, mag je altijd even contact opnemen.

Ook een binnenkooi is makkelijk uit te breiden met een ren. Het meest ideale is wanneer je konijnen daarnaast ook nog enkele uren los kunnen lopen door (een stuk van het) huis, maar met een ren kun je in ieder geval voldoende ruimte bieden als je niet thuis bent of slaapt. Daarnaast voorkom je hiermee dat je spullen in huis heel blijven, want dingen slopen kunnen ze als de beste!

3.3.1. Rennen: diverse soorten

DE ‘SIMPELE’ DRAADREN

Dit is de meest verkochte ren. Hij bestaat uit 6 panelen en ik noem het altijd de ‘wiebelren’.

Voordelen: goedkoop, makkelijk te verplaatsen is en makkelijk aan het hok te maken. Je kunt zelf kijken in welke vorm je de panelen neerzet. Metaal gaat lang mee.

Nadelen: Hij is ten eerste te klein, je hebt sowieso meerdere sets nodig om voldoende oppervlakte te krijgen. Daarnaast is hij laag: konijnen springen er makkelijk uit als het net weg is. Daarentegen is hij vaak weer te hoog voor kinderen want die moeten er overheen stappen met valpartijen tot gevolg. Je moet er altijd een los net overheen doen. Als laatste kunnen konijnen er makkelijk uit: ze tillen de ren met gemak op (ja ook als je de pinnen in de grond prikt!), gaan er overheen en ook het deurtje hebben ze zo door hoe het open moet.

DE HOUTEN VASTE REN

Ook  veel verkocht, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Let erop dat je wel een voldoende grote ren aanschaft, want aan een ren van 1 bij 1 heb je nog steeds vrij weinig.

Voordelen: In sommige rennen zit een extra schuilmogelijkheid. De ren is degelijk en staat stabiel, uitbreken is niet mogelijk door een vaste klep. Kinderen kunnen er makkelijk in omdat op het hout kunnen leunen bij het instappen.

Nadelen: hout vergaat makkelijk, door weersomstandigheden of omdat ze eraan knagen. Verder zit je vaak met vaste maten die maar net op de plek moete passen die je in gedachten hebt. De schuilhokjes zijn niet altijd even handig schoon te maken.

DE METALEN VASTE REN

Ook deze is er in allerlei formaten te krijgen en ook hier moet je wel een voldoende grote aanschaffen.

Voordelen: Metaal is degelijk en vergaat niet. De ren is alvast overdekt en staat stabieler dan een draadren.

Nadelen: Niet elke ren heeft een fijn deksel waardoor je er niet altijd even  makkelijk in kunt. Vooral kinderhandjes zitten hier nog wel eens tussen bij het open maken. De rennen zijn vaak ook vrij laag. Je zit met vaste afmetingen die maar net moeten passen waar je de ren in gedachten had.

DE PUPPYREN

Mijn favoriete ren. Officieel werd deze gebruikt voor puppy’s, maar tegenwoordig erg populair onder konijnenbezitters

Voordelen: degelijk hekwerk dat stabieler staat dan de normale draadrennen. Zware kwaliteit: de konijnen kunnen het niet optillen. Ze zijn hoger dan een draadren, waardoor kinderen er fijner in kunnen zitten. Je kunt ze zó neerzetten als je wil, omdat je werkt met losse panelen. Je kunt er makkelijk in stappen doordat er een deurpaneel in zit. ze zijn makkelijk uit te breiden en te verplaatsen. Metaal gaat ten slotte langer mee dan hout.

Nadeel: ze zijn duurder dan draadrennen, je hebt een los net nodig. Let erop dat je een puppyren koopt die geschikt is voor konijnen, die hebben vaak speciale kleinere mazen onderin!

REN ZELF MAKEN

Dat is natuurlijk ook een optie. Let erop dat je degelijk materiaal gebruikt. 6-hoekig kippengaas bijvoorbeeld knagen ze zo doorheen. Maak de ren hoog genoeg, minstens 80 cm. En gebruik alleen verf of beits op waterbasis.

Je kunt werken met hout en gaas, of gaaspanelen

Voordelen: je kunt het zo maken zoals je wil en mooi vindt. Als je een tuin hebt met rare hoekjes en kantjes kun je maatwerk leveren.

Nadelen: tijdrovend, niet altijd goedkoop, een vaste ren is niet verplaatsbaar. Je hebt een handige Harrie nodig

4. Factoren om rekening mee te houden bij de huisvesting

Waar moet de huisvesting van een konijn aan voldoen? Allereerst moet een konijn zoveel mogelijk ruimte hebben. Maar daarnaast zijn er nog meer aandachtspunten.

4.1. Buiten

Wanneer u uw konijn buiten houdt, hou dan rekening met het volgende:

-Tocht: Konijnen kunnen slecht tegen tocht; ze worden er verkouden van. Zorg dus dat het hok altijd uit de tocht staat en dat de wind niet recht op de voorkant staat. In de winter kunt u eventueel op bepaalde plekken plexiglas aanbrengen om zo de ergste wind en kou tegen te gaan.

-Vocht: voor vocht geldt hetzelfde als voor tocht: een konijn kan er ziek van worden. Zorg dat een konijn altijd droog kan zitten op een plek waar het niet vochtig optrekt. In dit geval kan een hok met dubbelde verdieping wel een aanwinst zijn. Ze kunnen dan op de bovenste etage ‘hoog en droog’ zitten. Als u een hok met twee verdiepingen buiten heeft staan, dan heeft het geen zin om op de onderste verdieping en in de ren bodembedekking te leggen als deze nat kan worden. Als de bodembedekking nat wordt trekt deze namelijk ook vochtig op. Indien u uw hok onder een overkapping of in een schuur heeft staan  en de bodembedekking blijft droog, kan dit natuurlijk wel.

-Ondergrond: Zorg voor een ondergrond die niet vochtig optrekt en waar uw konijn niet weg kan. Tegels zijn ideaal want uw konijn kan hier niet graven en bovendien zorgt het voor natuurlijke slijtage van de nagels. Zand kan natuurlijk ook en zal voor uw konijn fantastisch zijn, maar vergeet niet dat een konijn van nature een fanatieke graver is. Ze kunnen heel snel heel ver en diep graven en op deze manier voorgoed kwijtraken. Wilt u zand als ondergrond, graaf dan op een bepaalde diepte gaas in. Zo kan uw konijn wel graven maar niet ontsnappen. Bedenk ook dat zand bij nat weer modder wordt en dat uw konijn wel een droge plek nodig heeft om te zitten of liggen. Hetzelfde geldt voor gras. Dit ziet er mooi uit maar zal binnen no-time omgetoverd zijn tot een zandbak.

Temperatuur: De temperatuur is vooral in de zomer belangrijk. Een konijn kan niet tegen warmte en zal al gauw oververhit raken. Zet een hok nooit in de (volle) zon. Uw konijn overleeft dit niet. Zorg dat een konijn in de zomer altijd de koelte op kan zoeken. in de winter kan een konijn heel wat hebben. Hij maakt een wintervacht aan. Eventueel kunt u in de winter het verblijf extra isoleren met warme bodembedekking zoals stro of door plexiglas voor open delen te plaatsen. Nog fijner is het als het konijn zich bv deels in de schuur kan terugtrekken. Je kunt daar een klein nachtverblijfje creëren door een gat in de muur te maken waar ze doorheen kunnen. Laat een konijn nooit halverwege de winter ineens buiten als hij dit niet gewend is. Zonder wintervacht is dit net als in je nakie in de sneeuw staan. Andersom is ook niet goed. Je kunt een buitenkonijn niet halverwege de winter naar binnen halen. Hij krijgt het veel te warm. Is dit om medische redenen toch nodig zorg dat voor een geleidelijke overgang.

Ruimte: zorg dat een konijn voldoende ruimte heeft. Een hok met een ren eraan met een totale oppervlakte van 3 vierkante meter op één verdieping is wel minimaal voor twee konijnen. Een konijn moet de mogelijkheid hebben om rechtop te staan en te kunnen rennen en springen.

Attributen: een konijn is graag bezig. Zorg voor afleiding en dingen om mee te spelen. Zo voorkom je (voor een groot deel) dat een konijn aan zijn verblijf gaat knagen. Eerste vereiste is een vriendinnetje. Verder is er allerlei speelgoed te koop en zelf te maken voor konijnen. Denk aan wilgentakken, hooirollen, kartonnen dozen, tunnels, balletjes gevuld met eten etc etc. Op internet is genoeg te vinden. Een konijn vindt het ook leuk om ergens bovenop te zitten. Een simpel in elkaar geknutseld huisje zal veel gebruikt worden! Ook trekt een konijn zich graag ergens onder terug bij gevaar. Voorzie het verblijf van wat schuilmogelijkheden.

4.2. Binnen

Ook voor een binnenkonijn geldt: hoe meer ruimte hoe beter. Vaak laten mensen hun konijn(en) los lopen als ze thuis zijn. Maar bedenk dat wanneer jij in bed ligt of bent werken dat jouw konijn wel in dat kleine hokje zit. Probeer voor die momenten het hok alvast wat uit te breiden.

Wanneer u uw konijn binnen houdt, hou dan rekening met het volgende:

-Tocht: Konijnen kunnen slecht tegen tocht; ze worden er verkouden van. Zorg dus dat het hok altijd uit de tocht staat. Het liefst ook wat van de grond af. Let in de zomer op met bv een airco.

-Ondergrond: Zorg voor een ondergrond die niet glad is zodat uw konijn continu uitglijdt. Binnen durven veel konijnen niet te bewegen omdat ze de vloer te glad vinden. Leg een stuk vinyl onder de ren: dit is lekker stroef én zorgt ervoor dat ‘ongelukjes’ makkelijk opgeruimd kunnen worden.

Temperatuur: De temperatuur is vooral in de zomer belangrijk. Een konijn kan niet tegen warmte en zal al gauw oververhit raken. Zet een hok nooit in de (volle) zon. Uw konijn overleeft dit niet. Zorg dat een konijn in de zomer altijd de koelte op kan zoeken. In de zomer kan het binnen algauw erg warm worden achter bv een raam. Hou hier rekening mee. Laat een konijn nooit halverwege de winter ineens buiten als hij dit niet gewend is. Zonder wintervacht is dit net als in je nakie in de sneeuw staan. Andersom is ook niet goed. Je kunt een buitenkonijn niet halverwege de winter naar binnen halen. Hij krijgt het veel te warm. Is dit om medische redenen toch nodig zorg dat voor een geleidelijke overgang.

Ruimte: zorg dat een konijn voldoende ruimte heeft. Een hok met een ren van minstens 3 m2 op één verdieping is wel minimaal. Een konijn moet de mogelijkheid hebben om rechtop te staan en te kunnen rennen en springen.

Attributen: een konijn is graag bezig. Zorg voor afleiding en dingen om mee te spelen. Zo voorkom je (voor een groot deel) dat een konijn aan zijn verblijf gaat knagen. Eerste vereiste is een vriendinnetje. Verder is er allerlei speelgoed te koop en zelf te maken voor konijnen. Denk aan wilgentakken, hooirollen, kartonnen dozen, tunnels, balletjes gevuld met eten etc etc. Op internet is genoeg te vinden. Een konijn vindt het ook leuk om ergens bovenop te zitten. Een simpel in elkaar geknutseld huisje zal veel gebruikt worden! Ook trekt een konijn zich graag ergens onder terug bij gevaar. Voorzie het verblijf van wat schuilmogelijkheden. Geef een konijn dat binnen woont zeker voldoende afleiding, de kans is anders groot dat hij aan de meubels etc begint te knagen. Let ook vooral op elektriciteitsdraden en andere gevaarlijke dingen. Een konijn weet niet dat hij hier niet aan kan knagen en dit kan verkeerd aflopen.

5. Te koop

in de opvang verkoop ik verschillende materialen die ik fijn vind. Te weten de schuilhokken van Ferplast en de puppyrennen.

hokken:

Rennen en toebehoren

Diverse rennen, ideaal om aan je hok te zetten. Ze zijn erg stabiel en strak. Konijnen kunnen ze niet optillen en er zit een handig deurtje in zodat je makkelijk de ren in kunt stappen.

Te koop in combinatie met een net van 2,5×3,5 zodat de konijnen ook in de nacht veilig zitten.

Ideaal ook als oplossing als je op vakantie gaat: je kunt de ren op een andere plek opbouwen, zodat ze ook bv bij opa en oma in de tuin kunnen logeren. In combinatie met een klein schuilhokje kunnen ze zó uit logeren!

 maten:

Maat 80 XL 8 panelen van 80 breed x 80 hoog, geeft een oppervlakte van 1,6 x1,6 meter= 2,56 m2

Maat 80 XXL 10 panelen van 80 breed x 80 hoog, geeft een oppervlakte van 2,4 x 1,6 meter) 3,84 m2

Net 2,5 x 3,5 meter   €18,95

Set van 12 spanelastieken €6,95

Schuilhuisje van Ferplast €85,-

  

De Konijnenherberg ontvangt geen subsidie voor de opvang van konijnen. Al het werk gebeurt op vrijwillige basis. Wij zijn altijd blij met een donatie. Ons rekeningnummer is NL04INGB0007403182 op naam van de Konijnenherberg. KvK 66549671