Waar een konijn aanschaffen

Wanneer u een maatje voor uw konijn zoekt of twee konijnen om mee te ‘starten’ dan heeft u verschillende opties. Ik zal de opties hieronder toelichten, met hun voor- en nadelen.

1. konijn uit de dierenwinkel

2. konijn via kennissen of via Marktplaats

3. konijn uit de opvang (u kunt hiervoor terecht bij de Konijnenherberg)

1. Konijn uit de dierenwinkel

Wanneer u begint met het houden van konijnen of een maatje zoekt voor uw huidige konijn, kunt u natuurlijk bij de dierenwinkel of  het tuincentrum terecht. Denk aan winkels zoals de Boerenbond/Welkoop, de Discus, Intratuin en Coppelmans. Verschillende redenen waarom dit niet aan te raden is zijn:

-Er zitten in zulke winkels vaak te jonge dieren. Ze zijn te jong bij de moeder weggehaald. Deze dieren zullen niet lang leven. Ze worden ziek doordat ze niet lang genoeg melk hebben gedronken.hun darmstelsel is zwak. Jonge dieren dragen vaak coccidiose bij zich en krijgen hierdoor vaak enorme diarree. Stress verergert dit nog eens. Konijnen die zo jong zijn horen nog minstens 4 weken bij hun broertjes en zusjes te blijven (en dus eigenlijk ook bij moeder) en zeker niet verkocht te worden (en in het ergste geval ergens alleen in een hokjes gestopt te worden.

-Personeel in deze winkels heeft niet of nauwelijks verstand van konijnen en knaagdieren. In heel veel gevallen wordt u als klant naar huis gestuurd met een konijn dat een ander geslacht heeft dan ze in de winkel beweren. Dit kan een hoop ellende opleveren, denk aan nestjes of konijnen die met elkaar gaan vechten. Gaat het fout tussen de konijnen dan is een opvang ineens goed genoeg om het nestje op te vangen. Beter is natuurlijk het voorkomen hiervan.

-Konijnen en knaagdieren die in deze winkels gehouden worden, leven daar in trieste omstandigheden: de verblijven zijn veel (maar dan ook echt veel) te klein. En bovendien stoffig. Ze zitten daar soms met meerdere dieren in. Of gemengd: konijnen met cavia’s. De verblijven zijn van glas en er zijn elke dag wel mensen die ondanks de bordjes op het glas tikken. Konijnen en knaagdieren zijn van nature prooidieren. Ze willen het liefst wegvluchten in een hol of ergens onder kruipen. In deze verblijven kunnen ze geen kant op en staan dus stijf van de stress. Niet gezond. Denk bovendien eens aan de zon- en feestdagen. De winkels zijn dan gesloten. Uit eigen navraag weet ik dat in de meeste winkels niemand op zijn vrije dag terugkomt om deze dieren te verzorgen. Mochten ze ziek worden, elkaar verwonden, geen eten of drinken hebben etc dan wordt dit pas op maandag opgemerkt! En in tuincentra staan deze verblijven ook nog eens in een kas. Weet je HOE warm het daar voor die beestjes is. Velen bezwijken dan ook op warme dagen.

Door in deze winkels een dier aan te schaffen (ook uit medelijden!), hou je deze slechte omstandigheden in stand en dat is niet wenselijk.

-Nog een reden om geen dieren in de dierenwinkel te kopen is omdat hier in 99 van de 100 gevallen nog steeds geadviseerd wordt dat twee rammen of twee voedsters bij elkaar kunnen (vaak onder het mom van ‘het zijn broertjes of het zijn zusjes’. Dit kan echt niet! Ze gaan na verloop van tijd  gegarandeerd vechten en kunnen elkaar lelijk verwonden of zelfs doden. Als u er op tijd bij bent, zult u ze uit elkaar moeten halen en dit resulteert in twee ongelukkige konijnen. Sommige mensen laten hun dieren nog castreren in de hoop dat dat helpt maar aan het eind van het liedje ben je honderden euro’s armer en heb je nog geen twee dieren samen zitten. Net zo erg is overigens het feit dat winkels adviseren om één konijn te kopen. Om zo nestjes en gevechten te voorkomen. Een konijn hoort niet alleen te zijn, en dat zou dus ook nooit en te nimmer het advies mogen zijn. Elk konijn is te koppelen, verkopers die iets anders beweren weten simpelweg niks van konijnen.

De enige reden waarom ze in een dierenwinkel aanraden dat twee rammen of voedsters wél bij elkaar kunnen, is omdat een dierenwinkel commercieel is ingesteld. Bedenk zelf eens: als u twee konijnen kunt kopen voor 20 euro, dan doet u sneller een (impuls)aankoop (of hakt u sneller de knoop door) dan wanneer u weet dat een van de konijnen daarna nog voor 75-100 euro gecastreerd moet worden. Als iets goedkoper is, is dit vaak aantrekkelijker. De dierenwinkel speelt hier op in door te beweren dat deze combinatie best kan. Het zal hen een zorg zijn wat de uiteindelijke gevolgen voor u zijn! (Als het fout gaat en u klopt bij de winkel aan dan mag u uw konijn ‘ruilen’ alsof het een ding is. Uw ingeruilde konijn wordt dan slangenvoer, dat je het even weet.

-De dierenwinkels hebben in de meeste gevallen helaas geen enkele kennis wat betreft de huisvesting, voeding en verzorging van konijnen. Alleen het advies om ze alleen te houden is al fout. Het advies dat ze in een kooi of hok passen zo mogelijk net zo fout. De bakken gemengd voer die bij de dieren voor hun neus staan en die ze adviseren te kopen en te geven, het gebrek aan hooi en ander materiaal dat de tanden slijt. De adviezen (als ze die al geven) rondom gedrag en behoeftes: het is allemaal zo fout. Ik krijg minstens 9 keer per week te horen “Had ik dat geweten” of “dat hebben ze me in de winkel niet verteld” en dat zijn dan geen positieve uitspraken. De mensen die dat zeggen hebben allemaal problemen met hun konijnen uit de dierenwinkels, zowel op het gebied van gedrag, van gezondheid en van huisvesting.

-Tenslotte nog een laatste reden. Wanneer u een maatje zoekt voor uw konijn en u haalt deze uit de dierenwinkel, dan is dit geen garantie dat de konijnen ook maatjes zullen worden. Als ze elkaar niet leuk vinden, heeft u alsnog een probleem want u zult uw nieuwe aankoop niet terug kunnen brengen (dat kan wel maar dan wordt het konijn aan de slagen gevoerd).

Wilt u toch een konijn in de winkel kopen let dan op de kennis van de verkoper. Zijn de konijnen al ingeënt en wat krijgen ze te eten? Kan de verkoper u vertellen wat de behoeften van een konijn zijn?

2. Konijn via kennissen of via Marktplaats

In uw kennissenkring of via Marktplaats is er grote kans dat er een of meerdere konijnen aangeboden worden. Zeker op Marktplaats word je ermee doodgegooid. Op zich is het een goed idee om hier eens te kijken voor een of meerdere nieuwe maatjes. Let wel op de volgende dingen: Vraag na hoe oud het konijn is, of het is ingeënt, of het is gecastreerd of gesteriliseerd, of het wel eens ziek is geweest, of er (tand)problemen zijn, welke brokjes het te eten krijgt en of en hoevaak het groenvoer krijgt. Pas het voerpatroon geleidelijk aan: plotselinge veranderingen hierin kunnen uw konijn ziek maken!

Vraag ook na of u het konijn terug kunt brengen als het niet te koppelen is met uw eigen konijn. Anders zit u straks met twee konijnen in aparte verblijven te kijken.

3. Konijnen uit de opvang

Net zoals honden en katten zijn er vaak ook ‘afgedankte’ konijnen. Als ze geluk hebben, worden ze naar een opvang gebracht ipv losgelaten in ‘de vrije natuur’. In het laatste geval overleven tamme konijnen namelijk niet.

In Nederland zijn verschillende opvangen voor konijnen en knaagdieren. Vaak zitten deze overvol. Anders dan asiels worden deze opvangen niet ondersteund door de overheid. Ze draaien vaak op vrijwilligers en donateurs. Met wat geluk kunnen ze dierenartsen vinden die tegen nette tarieven medische bijstand verlenen of castraties uitvoeren.

Het is altijd zinvol om een of meerdere konijnen te adopteren via een opvang. Allereerst bied je deze konijnen een tweede kans en steun je met het aankoopbedrag deze vrijwillige opvangen. Een opvang kan je ook veel vertellen over het gedrag van het konijn en eventuele problemen waarmee rekening moet worden gehouden. Bovendien zijn de rammen gecastreerd, wat problemen van een onverwacht nestje kan voorkomen. Een ander belangrijk voordeel is dat je bij een opvang je konijn zelf een maatje kan laten kiezen. Zo weet je altijd zeker dat het klikt!

Heeft u al een konijn en zoekt u een maatje? U kunt bij de Konijnenherberg terecht voor een konijn uit de opvang.

De Konijnenherberg ontvangt geen subsidie voor de opvang van konijnen. Al het werk gebeurt op vrijwillige basis. Wij zijn altijd blij met een donatie. Ons rekeningnummer is NL04INGB0007403182 op naam van de Konijnenherberg. KvK 66549671